Valašské speciality

Jezte a pijte, po smrti není už žádného potěšení.


ZDE UVÁDÍME NĚKTERÉ Z CERTIFIKOVANÝCH VÝROBKŮ REGIONU BESKYDY, KTERÉ NAJDETE V DOSAHU NAŠÍ CHATY S VÝHLEDEM

BESKYDY originální produkt®

Na území Beskyd se můžete při nákupech setkat s výrobky označenými speciálním logem BESKYDY originální produkt®. Tato značka znamená, že výrobky prošly přísným procesem certifikace, který zákazníkovi garantuje jejich skutečný původ v Beskydech.

  • Místní původ však není jedinou podmínkou pro udělení značky. Značené výrobky musí přispívat k dobrému jménu regionu, proto musí být také:
    • dostatečně kvalitní
    • šetrné vůči životnímu prostředí
    • jedinečné ve vztahu k Beskydům - vyrobené tradiční technologií, ručně nebo z místních surovin, výjimečné svou vysokou kvalitou

FARMA MENŠÍK - KUNČICE POD ONDŘEJNÍKEM

Od roku 2011 část svého mléka také zpracovávají ve své „minimlékárně“.

  • Na farmě si tak můžete koupit:
    • syrové kravské mléko
    • Sýr Grunt (čerstvý sýr)
    • Farmářský sýr - vítěz soutěže Regionální potravina Moravskslezského kraje 2013
    • bílý jogurt
    • tvaroh
    • nakládané sýry

Milan Žabčík PRODEJNA A VÝROBNA UZENIN - TROJANOVICE

"POCTIVÁ UZENINA" - to je motto, kterým se řídíme při výrobě té nejlahodnější uzeniny. Zaměřujeme se na výrobky vyráběné tradičním způsobem, bez konzervantů a s větším podílem masa, říká majitel, řeznický mistr Milan Žabčík.
A dále dodává, že bude nejlépe, ochutnáte-li jeho výrobky.

KŘEHKÉ VÁLENÉ UŠI ZE ŠTRAMBERKA

Křehké válené uši ze Štramberka podle receptury Františka Šuberta

Čerstvé válené ucho musí být slyšet, když se do něj kousne – prostě křupne. Pomalu se z povědomí turistů, navštěvujících malebné město Štramberk, vytrácí to, že štramberské uši patří do kategorie křehkého medového pečiva. Čerstvé ucho je pro některé turisty staré, protože je podle nich tvrdé. A proto „vážení“ vězte: ČERSTVÉ TRADIČNÍ UCHO KŘUPE – a tak jej jezte.

MED JOSEFA ŘÁDKA

Liptál je oblast bez intenzivní zemědělské výroby, a tak příroda není zatěžována chemií. Proto je med z této oblasti bez reziduí cizorodých látek. K jeho kvalitě přispívá medárna vybavená nerezovým medomedem a skladování medu ve skle v chladnu a temnu.